שתל שבלול – מה זה ולמי זה מיועד (רשלנות רפואית)

עם השנים, אנחנו יכולים לראות התקדמות חסרת תקדים בכל הקשור לתחום מכשירי שמיעה בכלל ואבזור שנועד לעזור לאנשים כבדי שמיעה וחרשים, לשמוע טוב יותר קולות, צלילים ורעשים. חלק מהמכשור והאביזרים ניתן להשתמש בהם על גבי האוזן או בתוך האוזן, כאשר ניתן להכניס ולהוציא אותם בצורה פשוטה, בכל עת שנדרש.

אך המכשור המתקדם יותר, שנועד לשימוש במקרים מסוימים, הוא זה שניתן להשתיל במסגרת ניתוחים כשתל אשר במובנים מסוימים תחליף לאוזן הפגועה, זו שלא ניתן לשמוע באמצעותה (גם אם מדובר בשתי אוזניים). דוגמא לכך, הוא שתל שבלול. שתל שבלול הוא התקן ייחודי שמאפשר לכבדי שמיעה וחרשים לשמוע בצורה ברורה יותר קולות, רעשים, לשמוע דיבור בצורה חדה יותר וכן ליהנות מצלילים ומוזיקה. השתל נמצא בסל הבריאות ומתחילת שנות התשעים עד היום, אלפי ישראלים עברו ניתוחים וזוכים להשתמש בו.

לפני שאנחנו נסביר כיצד השתל פועל וכן איך מתבצע הניתוח עצמו, חשוב להבין את החשיבות של שתל עבור אנשים שמתמודדים עם בעיות שמיעה, בין אם זה כבדות שמיעה או חירשות מוחלטת. במצב רגיל, כפי שאפשר להבין אי אפשר לשמוע בצורה רגילה, אי אפשר לשמוע בצורה ברורה, דבר שיכול להיות מאוד מתסכל ואפילו בעייתי מבחינה בטיחותית, בריאותית ומבחינות אחרות. ברגע שניתן להשתיל שתל שבלול, אז נותנים מענה, אפילו חלקי, ובכך ניתן לשמוע קולות, צלילים, דיבורים. זה יכול להקל מאוד את החיים במובנים רבים.

חשוב גם להדגיש, ניתוח זה אפשר לבצע החל מפעוטות שנולדו עם בעיות שמיעה שמחייבות שימוש בשתל ועד לאנשים מבוגרים שהתרחשו עם הזמן מסיבות כאלה ואחרות. יחד עם זאת, בשביל לעבור את הניתוח, צריך לעמוד בקריטריונים, בין אם זה על פי איכות השמיעה ובין אם זה בהיבטים בריאותיים אחרים. כיום ישנה הסכמה, ככל שמשתילים את השתל בגיל צעיר יותר, כך היתרונות גדלים.

לאחרונה היה מקרה בו בהשתלה של שתל שבלול, נעשה נזק לאוזן הפנימית וכתוצאה מזה משרדנו פעל ותבע את הרופא והצליח. מקרה דומה של רשלנות רפואית בתחום השמיעה חזר לנו במקרה נוסף.

מה זה שתל שבלול וכיצד מבצעים את הניתוח

השתל הוא למעשה סוג של מכשיר שמיעה, שקולט צלילים וקולות, ומעביר אותם באמצעות אותיות חשמליים אל עצב השמיעה, הוא מספק למוח מידע על מהות הצליל, הקול או כל דבר אחר שהוא מקבל וכך מי שמשתמש בשתל יכול לשמוע אותם. השתל כולל מספק חלקים. החלקים הפימיים הם מקלט שקולט ומערך אלקטרודות שמעביר אותם אל המוח. החלקים החיצוניים, הם מעבד קול שמסנן והופך את הקול לאות חשמלי, משרן שמעביר את האות אל המקלט, ומיקרופון שקולט את הצליל.

הניתוח להשתלת השתל, נערך במשך מספר שעות, תחת הרדמה מלאה. בתחילה עושים חתך מאחורי האוזן, קודחים חור בעצם הגולגלת לצורך הנחת המקלט, לאחר מכן מניחים את החלק הפנימי ומחדירים את האלקטרודות. בכך למעשה מגיע לסיומו החלק של הנחת השתל.

האשפוז נמשך מספר ימים, ולאחר מכן מתבצע תהליך שיקום במטרה ללמוד את הקולות והרעשים ולהתרגל אליהם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *